Αγορά Επεξεργαστή: Να Πάρω Intel ή AMD Ryzen και Γιατί?

Αγορά Επεξεργαστή: Να Πάρω Intel ή AMD Ryzen και Γιατί?
Η αγορά επεξεργαστή είναι μία σημαντική απόφαση στο στήσιμο ενός υπολογιστή. Για χρόνια, όποιος ήθελε υψηλές επιδόσεις σε βαριά προγράμματα και παιχνίδια, η αγορά επεξεργαστή της Intel ήταν μονόδρομος. Από το 2017 όμως, με τους AMD Ryzen, η εταιρεία είναι ξανά ανταγωνιστική. Δείτε αν αξίζει περισσότερο η αγορά επεξεργαστή Intel ή AMD Ryzen για τις δικές σας ανάγκες.

Ο οδηγός αυτός αφορά την αγορά επεξεργαστή για ένα νέο υπολογιστή. Αν σας ενδιαφέρει η αγορά επεξεργαστή Intel ή AMD Ryzen για την αναβάθμιση ενός υπολογιστή που ήδη έχετε, δείτε τον οδηγό μας:
Δείτε τις ενότητες του οδηγού: [απόκρυψη]

Η σημασία στην αγορά επεξεργαστή

Ο επεξεργαστής είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή. Οποιαδήποτε εργασία στον υπολογιστή, περνάει με κάποιον τρόπο από τον επεξεργαστή.
Ένας μικρών δυνατοτήτων επεξεργαστής είναι σίγουρο πως θα μας εκνευρίσει. Θα έχουμε κολλήματα και καθυστερήσεις ακόμα και στις πιο απλές εργασίες, όπως η έναρξη προγραμμάτων και η πλοήγηση στο ίντερνετ
Όμως, αν αγοράσουμε έναν πολύ ακριβό επεξεργαστή, θα πρέπει να τρέχουμε συγκεκριμένα προγράμματα ή παιχνίδια για να τον εκμεταλλευτούμε. Για απλή χρήση, πάνω από 250-260 ευρώ για την αγορά επεξεργαστή μπορεί να είναι πεταμένα λεφτά.
Για τη σωστή αγορά επεξεργαστή χρειάζονται δύο πράγματα:
  • Να ξέρουμε ακριβώς τις ανάγκες μας όσον αφορά τον υπολογιστή
    • Παίζουμε απαιτητικά παιχνίδια?
    • Τρέχουμε βαριά επαγγελματικά προγράμματα (Photoshop, Blender, Premiere)?
    • Μας ενδιαφέρει να τρέχουμε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα (multitasking) ή να έχουμε πολλές καρτέλες ανοιχτές στο ίντερνετ?
    • Θέλουμε μόνο ίντερνετ, ταινίες, και κάποια εφαρμογή Office?
  • Να είναι ισορροπημένος ο υπολογιστής για τη χρήση που θέλουμε.
    Αν μας ενδιαφέρουν τα παιχνίδια, δεν έχει κανένα νόημα να δώσουμε 300 ευρώ για επεξεργαστή και 250 ευρώ για την κάρτα γραφικών. Αν κάνουμε rendering στο Blender, μια gaming κάρτα γραφικών των 500ων ευρώ με έναν επεξεργαστή των 200ων ευρώ θα είναι ένας αποτυχημένος συνδυασμός.
Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις είναι ζωτικής σημασίας για να γνωρίζουμε αν πρέπει να αγοράσουμε ακριβότερο ή φθηνότερο επεξεργαστή, καθώς και αν πρέπει να επιδιώξουμε ένα μοντέλο με περισσότερους ή λιγότερους πυρήνες.

Ποιες είναι οι επιλογές για την αγορά επεξεργαστή

Τις τελευταίες δεκαετίες, το μόνο δίλημμα στην αγορά επεξεργαστή είναι το αν θα πάρουμε Intel ή AMD.
Το 1988 δημιουργήθηκε και μια τρίτη εταιρεία που κατασκεύαζε επεξεργαστές, η Cyrix. Όμως έπαψε να υφίσταται ως ανεξάρτητη επωνυμία το 1997.
Στο ερώτημα "Intel ή AMD" θα συναντήσουμε αρκετό φανατισμό και από τις δύο πλευρές. Θα μπορούσε να συγκριθεί με αντιπαραθέσεις του στυλ Sega/Nintendo, PlayStation/Xbox, ή ακόμα και Παναθηναϊκός/Ολυμπιακός.
Στόχος μας σε αυτή την παρουσίαση είναι να είμαστε όσο γίνεται ουδέτεροι. Να παρουσιάσουμε αντικειμενικά στοιχεία και μετρήσεις από αξιόπιστα site, για την καλύτερη αγορά επεξεργαστή.

Αγορά επεξεργαστή για παιχνίδια: Intel ή AMD Ryzen?

Τα παιχνίδια είναι από τις πιο απαιτητικές εφαρμογές, που προσελκύουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών.
Τα περισσότερα παιχνίδια θέλουν μια ισχυρή κάρτα γραφικών. Αν όμως ο επεξεργαστής δεν είναι σε αντίστοιχα καλό επίπεδο, έχουμε το φαινόμενο που ονομάζεται bottleneck, που κυριολεκτικά σημαίνει "μποτιλιάρισμα".
Εν συντομία, αν ο επεξεργαστής είναι αργός, η κάρτα γραφικών αναγκάζεται να τον "περιμένει" για να παράγει frames. Κατά συνέπεια, μειώνεται ο συνολικός αριθμός των frames που παράγει ανά δευτερόλεπτο, τα γνωστά FPS, δηλαδή η απόδοσή της.
Με πιο απλά λόγια, βάζοντας μια GTX 1080 με έναν Celeron G4900, η απόδοση της κάρτας γραφικών θα είναι τραγικά απογοητευτική, σε σχέση με την ίδια ακριβώς κάρτα γραφικών με έναν μεγαλύτερο επεξεργαστή.
Καθώς μας ενδιαφέρει η αγορά επεξεργαστή για παιχνίδια, σε κάθε πρόταση περιλαμβάνουμε μετρήσεις από αξιόπιστα site, σε δημοφιλείς τίτλους παιχνιδιών.
Ιδανικά θα έπρεπε να έχουμε μετρήσεις στο ίδιο σύστημα, με την ίδια κάρτα γραφικών, και στα ίδια παιχνίδια, για όλους τους επεξεργαστές. Όμως καθώς αναφερόμαστε σε μια ευρεία γκάμα επεξεργαστών, ηλικίας έως και τριών ετών, αυτό είναι αδύνατον.

Οικονομική αγορά επεξεργαστή, για gaming υπολογιστή έως 300 ευρώ

Κάποιοι από εμάς θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια, όμως δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα από 300 ευρώ για ολόκληρο τον υπολογιστή.
Σε αυτή την περίπτωση, η αγορά επεξεργαστή τύπου APU, που να περιλαμβάνει μια όσο γίνεται καλής ποιότητας ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, είναι μονόδρομος. Σε τόσο λίγα χρήματα, δεν περισσεύουν για ξεχωριστή κάρτα γραφικών.
Ένας σχετικά καλός επεξεργαστής για αυτή τη χαμηλή κατηγορία τιμής είναι ο AMD A8-9600, που ενσωματώνει κύκλωμα γραφικών Radeon R7, συγκρίσιμο με κάρτες γραφικών R7 250.
Εφόσον παίζουμε σε χαμηλή ανάλυση 1366x768 - μικρότερη δηλαδή από το Full HD 1920x1080 - και με την ποιότητα στο low, στα περισσότερα παιχνίδια θα έχουμε αρκετά αξιοπρεπή απόδοση με τα ενσωματωμένα γραφικά.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου επεξεργαστή είναι πως, σε αντίθεση με τους παλαιότερους Α6-Α8-Α10-Α12, η συγκεκριμένη γενιά μπαίνει σε socket AM4. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε σε οποιονδήποτε AMD Ryzen μέχρι το 2020.
Για μια πλήρη σύνθεση υπολογιστή με αυτό τον επεξεργαστή, δείτε τη σύνθεση των 300ων ευρώ στον οδηγό αγοράς υπολογιστή.

Αγορά επεξεργαστή για gaming υπολογιστή μέχρι 550 ευρώ

Αν μας ενδιαφέρει πιο σοβαρά το gaming, στα 550 ευρώ έχουμε πλέον τη δυνατότητα να βάλουμε μια ανεξάρτητη κάρτα γραφικών. Κατά συνέπεια, τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή δεν μας απασχολούν καθόλου.
Σε αυτή την κατηγορία τιμής, μια RX 560 ή μια GTX 1050 είναι αυτή τη στιγμή οι καλύτερες επιλογές για κάρτα γραφικών. Με αυτές τις κάρτες γραφικών, ένας G4900 θα λειτουργήσει αρκετά καλά και στο Full HD.

Και σε αυτή την περίπτωση, το πλεονέκτημα του G4900 είναι πως μπαίνει σε μητρικές συμβατές με την 8η γενιά επεξεργαστών της Intel. Άρα μπορούμε εύκολα στο μέλλον να τον αναβαθμίσουμε σε i3, i5, μέχρι και στον i7 8700K, τον κορυφαίο της 8ης γενιάς.
Για πλήρη σύνθεση με τον συγκεκριμένο επεξεργαστή, δείτε τον υπολογιστή των 530 ευρώ στον οδηγό αγοράς.

Αγορά επεξεργαστή για gaming υπολογιστή μέχρι 800 ευρώ

Πλέον, έχουμε την άνεση να πάρουμε ιδιαίτερα καλή κάρτα γραφικών, όπως η RX 580 ή η GTX 1060. Για τις συγκεκριμένες κάρτες γραφικών, ένας i3-8100 ή ένας Ryzen 3 2200G είναι οι ιδανικές επιλογές.
Τα ενσωματωμένα γραφικά του AMD Ryzen 3 έχουν διπλάσια απόδοση από αυτά του i3-8100. Όμως, με ξεχωριστή κάρτα γραφικών ο i3 είναι έστω και λίγο καλύτερος.
Η διαφορά, βέβαια, είναι σχεδόν αμελητέα. Πρακτικά, και οι δύο επεξεργαστές μας καλύπτουν.
Περισσότερα benchmark θα βρείτε στη σελίδα του hardwaresecrets.com.
Για πλήρη σύνθεση υπολογιστή, δείτε το σύστημα των 800ων ευρώ στον οδηγό αγοράς υπολογιστή.

Αγορά επεξεργαστή για gaming υπολογιστή μέχρι 1000 ευρώ

Φτάνοντας τα τέσσερα ψηφία, πλέον έχουμε την άνεση να πάμε στις μεγαλύτερες κάρτες γραφικών, και συγκεκριμένα στη GTX 1070. Σε αυτή την κατηγορία τιμής, ένας i5-8400 ή ένας Ryzen 5 2600 είναι οι καλύτερες επιλογές για την αγορά επεξεργαστή.
Και σε αυτή την περίπτωση οι επεξεργαστές είναι αρκετά κοντά σαν απόδοση. Το Tom's Hardware τους δοκίμασε με GTX 1080, οπότε με μια 1070 είναι αναμενόμενο οι διαφορές να είναι ακόμα πιο μικρές.
Για πλήρη υπολογιστή, δείτε τη σύνθεση των 1000ων ευρώ στον οδηγό αγοράς υπολογιστή.

Αγορά επεξεργαστή για gaming υπολογιστή άνω των 1500 ευρώ

Στις υψηλές κατηγορίες τιμής, ουσιαστικά οι κάρτες γραφικών διαφοροποιούνται, αν θα βάλουμε GTX 1070 TiGTX 1080, ή GTX 1080 Ti.
Για την αγορά επεξεργαστή, δεν έχει νόημα να δούμε μεγαλύτερους επεξεργαστές από i7 8700K ή Ryzen 7 2700X.
Δείτε περισσότερα benchmarks στο Guru3D.com

Αξίζει ακριβότερη αγορά επεξεργαστή Intel ή AMD Ryzen για παιχνίδια?

Στις παραπάνω μετρήσεις βλέπουμε πως ο Threadripper 1950x των 999 ευρώ, με 16 πυρήνες και 32 threads, έχει απόδοση στα ίδια επίπεδα με τους σημαντικά φθηνότερους i7 8700K και AMD Ryzen 7 2700x. Και το ίδιο θα δούμε και στις μετρήσεις άλλων site.
Καλώς ή κακώς, τα παιχνίδια σήμερα δεν συγκινούνται με τους υπερβολικά πολλούς πυρήνες και threads. Ίσως στο μέλλον αυτό να αλλάξει, αλλά μέχρι τότε, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γενικά, πάντως, ακόμα και με επεξεργαστές μία ή δύο γενιές πίσω, οι διαφορές είναι αμελητέες. Η κάρτα γραφικών είναι ο βασιλιάς στα περισσότερα παιχνίδια.
Ο επεξεργαστής αρκεί απλά να έχει ένα ελάχιστο επίπεδο, να είναι τουλάχιστον i5 ή AMD Ryzen 5, για να μην δημιουργεί κανένα σημαντικό bottleneck. Ένας μεγαλύτερος επεξεργαστής απλά θα μας εξασφαλίσει για μελλοντικές GPU υψηλότερης απόδοσης.

Αγορά επεξεργαστή Intel ή AMD Ryzen για επαγγελματική χρήση?

Ο υπολογιστής, εκτός από εργαλείο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, για πολλούς είναι και εργαλείο δουλειάς.
Αν χρειάζεται για τη δουλειά μας να τρέχουμε βαριά επαγγελματικά προγράμματα, που εκμεταλλεύονται πολλούς πυρήνες και threads, ένας ισχυρός επεξεργαστής θα μας γλιτώσει χρόνο, και ο χρόνος είναι χρήμα.
Αν αναφερόμαστε στις φυσιολογικές κατηγορίες τιμής, ο Ryzen 7 2700X είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία επιλογή.
Στην κωδικοποίηση βίντεο με το Handbrake, ο μεγάλος AMD Ryzen αφήνει αρκετά πίσω ακόμα και τον κορυφαίο (και ακριβότερο) i7 8700K.
Αντίστοιχη εικόνα έχουμε και από το γνωστό πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο Vegas Pro.
Στο Blender, χρειάζεται overclock για να περάσει μπροστά ο 8700K.
Βέβαια, αν το budget μας είναι κατά πολύ, πολύ υψηλότερο, σημαντικά ακριβότεροι i9 είναι σαφώς μπροστά σε κάθε εργασία. Όμως, η κορυφαία έκδοση 7980ΧΕ ξεπερνάει τις 2000 ευρώ, μόνο για τον επεξεργαστή.
Αν αναλογιστούμε πως ο Threadripper 1950x, με κάτω από τα μισά χρήματα, δίνει το 90% περίπου της απόδοσης, είναι σαφώς η πιο συμφέρουσα επιλογή.
Και αναφερόμαστε στην 1η γενιά Threadripper, που είναι η μόνη διαθέσιμη στην Ελλάδα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Η 2η γενιά, που μόλις κυκλοφόρησε στο εξωτερικό, έχει μοντέλα μέχρι και με 32 πυρήνες και 64 threads, και σε αρκετές εργασίες ακόμα και ο μεγάλος i9 τρώει τη σκόνη τους.
Γενικά, για επαγγελματική χρήση, και εφόσον δεν αναφερόμαστε σε Xeon ή Epyc workstations για τα οποία τα benchmark είναι περιορισμένα, οι AMD Ryzen φαίνεται να υπερέχουν ξεκάθαρα.

Αγορά επεξεργαστή Intel ή AMD Ryzen για χρήση Ίντερνετ - Ταινιών?

Ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών δεν ενδιαφέρεται ούτε για να παίξει παιχνίδια, ούτε για να σχεδιάζει τρισδιάστατα γραφικά στο Blender ή να μοντάρει στο premiere.
Αρκετοί χρήστες θέλουν απλά ένα σύστημα που να μην κολλάει, και που να κρατήσει μερικά χρόνια πριν να χρειαστεί αναβάθμιση, για να μπαίνουν στο ίντερνετ, να βλέπουν καμιά ταινία, άντε και να τρέξουν εφαρμογές του Office.
Με αυτές τις απαιτήσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδευτούμε στην αγορά επεξεργαστή. Ακόμα και οι Intel i7 ή AMD Ryzen 7 είναι υπερβολικοί.
Η σύνθεση των 430 ευρώ με τον AMD Ryzen 3 2200G θα μας καλύψει απόλυτα για κάθε απλή χρήση, και θα παίξει και κανένα παιχνίδι, αν έχουμε τη διάθεση.
Αν θέλουμε που και που να έχουμε την άνεση να τρέξουμε κάποιο πιο βαρύ πρόγραμμα, ή να έχουμε ένα σύστημα που θα κρατήσει περισσότερα χρόνια, η σύνθεση των 700ων ευρώ με τον AMD Ryzen 5 2400G είναι το μέγιστο που προτείνουμε.

Αξίζει η αγορά επεξεργαστή Xeon?

Ορισμένοι χρήστες βρίσκουν μεταχειρισμένα ή refurbished workstations με επεξεργαστές Xeon, σε πολύ καλές τιμές. Με μια αναζήτηση στο ebay θα βρούμε αρκετές προτάσεις.
Αξίζει λοιπόν η αγορά επεξεργαστή Xeon?
Το πλεονέκτημα πολλών επεξεργαστών Xeon είναι πως έχουν περισσότερους πυρήνες, γιατί είναι σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται σε server.
Για παράδειγμα, ο Xeon Χ5650 του 2010 που αναφέρεται στο παραπάνω σύστημα έχει 6 πυρήνες και 12 threads.
Ταυτόχρονα, όμως, καθώς κοντεύει τη δεκαετία από την πρώτη του κυκλοφορία, με τα σημερινά δεδομένα είναι ένας μικρών δυνατοτήτων επεξεργαστής.
Η συχνότητά του, για παράδειγμα, είναι 2.66GHZ με 3.06GHz turbo. Ο i7 8700K με τους ίδιους έξι πυρήνες και 12 threads έχει βασική συχνότητα 3.70GHz με 4.70GHz turbo.
Για γενική οικιακή χρήση, και ειδικά για παιχνίδια, ένας επεξεργαστής με 8 πυρήνες, 16 threads, και βασική συχνότητα 1800MHz είναι παραπάνω από άχρηστος. Και αναφερόμαστε και σε επεξεργαστή σχετικά πρόσφατης γενιάς Skylake.
Αν λοιπόν ψάχνουμε για refurbished, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και πολύ ψάξιμο για να δούμε αν ο επεξεργαστής που έχει το σύστημα θα μας κάνει για τη δουλειά που θέλουμε, και πόσο αξιοπρεπώς θα στέκεται. Οι Xeon σε καμία περίπτωση δεν είναι πανάκεια.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως αν χαλάσει κάτι στο μεταχειρισμένο ή refurbished workstation που αποκτήσαμε, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρούμε ανταλλακτικά.

Ιστορική αναδρομή στην αγορά επεξεργαστή

Όπως είδαμε, τη σήμερον ημέρα το δίλλημα Intel ή AMD Ryzen για την αγορά επεξεργαστή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Όμως, τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι.
Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε πώς ξεκίνησαν οι δύο αυτοί κολοσσοί των επεξεργαστών και ορισμένες από τις σημαντικές στιγμές στην μεταξύ τους διαμάχη για μια θέση στις μητρικές μας.

Πώς ξεκίνησε η Intel

H Intel Corporation ιδρύθηκε στις 18 Ιουλίου του 1968, από τους Robert Noyce και Gordon Moore.
Το όνομα της προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων Integrated Electronics. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, όσον αφορά το τζίρο και το μερίδιο αγοράς.
Το 1971, η Intel κυκλοφόρησε τον πρώτο εμπορικό μικροεπεξεργαστή 4004. Είναι επίσης ο εφευρέτης της αρχιτεκτονικής x86, βασισμένη σε εξωγήινη τεχνολογία που ανακαλύφθηκε στην αποστολή Apollo 11 στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969.
Intel ή AMD 01
Όχι, φυσικά, αλλά ωραία δεν θα ήταν?
Μέχρι και το 1981, η βασική ενασχόληση της Intel ήταν η ανάπτυξη μνημών SRAM και DRAM. Η εμπορική επιτυχία του προσωπικού υπολογιστή (PC) είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να στραφεί κυρίως προς την αγορά επεξεργαστών.
Οι σημαντικές επενδύσεις της Intel στην ανάπτυξη επεξεργαστών τη δεκαετία του '90 συνέβαλαν στην ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας των υπολογιστών. Η καμπάνια Intel Inside οδήγησε στο να γίνει γνωστό το όνομα της εταιρείας στους καταναλωτές.
Για να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά, η Intel έχει εφαρμόσει επιθετικές και καμιά φορά παράνομες τακτικές, κυρίως ενάντια του βασικού της ανταγωνιστή, AMD.

Πώς ξεκίνησε η AMD

Η AMD (Advanced Micro Devices) ιδρύθηκε την 1η Μαΐου του 1969, αγνοώντας το ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία.
Αρχικά, ξεκίνησε σαν παραγωγός logic chips, και το 1975 μπήκε στην αγορά των μνημών RAM. Την ίδια χρονιά παρουσίασε έναν κλώνο του επεξεργαστή Intel 8080, τον οποίο ανέπτυξε μέσω της διαδικασίας reverse-engineering (αντίστροφης μηχανικής).
Ουσιαστικά, οι μηχανικοί της εταιρείας πήραν επεξεργαστές Intel 8080. Ανοίγοντάς τους και μελετώντας τους, μπόρεσαν να κατανοήσουν πώς λειτουργούν και πώς να αναπαράγουν τις λειτουργίες τους.

Η αθέτηση συμβολαίου της Intel

Το Φεβρουάριο του 1982, η AMD υπέγραψε συμβόλαιο με την Intel και έγινε επίσημος κατασκευαστής των επεξεργαστών 8086 και 8088.
Όμως, το 1986 η Intel έσπασε το συμβόλαιο και αρνήθηκε να μοιραστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες του επεξεργαστή i386. Αυτή ήταν μία μόνο από τις επιθετικές και παράνομες ενέργειες, που αναφέραμε προηγουμένως.
Αυτή η αθέτηση συμβολαίου οδήγησε σε δικαστική διαμάχη η οποία διήρκησε μέχρι το 1994, με το Ανώτατο Δικαστήριο της California να κρίνει υπέρ της AMD.
Intel ή AMD 03
Η AMD κυκλοφόρησε το 1996 τον AMD K5. Το "Κ" ήταν αναφορά στον "Κρυπτονίτη" ενάντια στο "Superman" στην αγορά επεξεργαστή, που ήταν η Intel. Το "5" αναφέρεται στην 5η γενιά επεξεργαστών, σε αντιστοιχία με τον Pentium της Intel.
Ο επόμενος επεξεργαστής, AMD K6, ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο Pentium II της Intel σε ορισμένες εκδόσεις, όπως η K6-3/450.

Το "σχίσμα" στις μητρικές

Μέχρι αυτό το σημείο, οι επεξεργαστές της AMD μπορούσαν να τοποθετηθούν στις ίδιες μητρικές κάρτες που δέχονταν τους επεξεργαστές της Intel.
Αυτό άλλαξε το 1999 με τον K7, τον πρώτο επεξεργαστή Athlon. Ο λόγος ήταν πως υπήρχαν θέματα με την αδειοδότηση (licensing) της υποδοχής Slot 1 της Intel.
Intel ή AMD 04
Ο Athlon χρησιμοποιούσε την παρόμοιας εμφάνισης υποδοχή Slot A, και έκτοτε οι δύο εταιρείες απαιτούν διαφορετικές μητρικές και διαφορετικά socket..
Οι καινοτομίες της AMD
Το 1999, η AMD ανακοίνωσε την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής AMD64 (γνωστής και ως x86-64 ή x64), της 64bit έκδοσης του σετ εντολών x86.
Το 2000 οριστικοποιήθηκαν οι προδιαγραφές, και το 2003 κυκλοφόρησε ο πρώτος επεξεργαστής Opteron για Server, και σύντομα μετά ο πρώτος Athlon 64 για οικιακούς υπολογιστές.
Η απόλυτη προς τα πίσω συμβατότητα των επεξεργαστών AMD64 με 32bit εφαρμογές έκανε αυτή την αρχιτεκτονική την κατ' εξοχήν επιλογή για τους οικιακούς υπολογιστές. Η αρχιτεκτονική αυτή χρησιμοποιείται και στους περισσότερους επεξεργαστές της Intel.
Η αντίστοιχη 64-bit τεχνολογία της Intel (IA-64) υλοποιήθηκε στους επεξεργαστές Itanium, που είχαν περιορισμένη κυκλοφορία, κυρίως για χρήση σε server και υπερυπολογιστές.
Ο τελευταίος Itanium κυκλοφόρησε το 2012, και η σειρά αντικαταστήθηκε πλήρως με τους Xeon.
Επίσης, η AMD παρουσίασε πρώτη διπύρηνο επεξεργαστή στη σειρά Opteron. Η Intel κυκλοφόρησε τον πρώτο διπύρηνο για οικιακή χρήση, Pentium D, λίγες εβδομάδες πριν τον αντίστοιχο οικιακό Athlon 64 X2.

Intel=γρήγορο, AMD=φθηνό

Είναι εμφανές πως η AMD βρισκόταν μπροστά όσον αφορά την καινοτομία, τόσο με τους 64bit επεξεργαστές όσο και με τα πολυπύρηνα μοντέλα.
Όμως, στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000, η Intel βρισκόταν σταθερά στην κορυφή των επιδόσεων. Τόσο σε συνθετικά benchmark...
Αξίζει σε αυτό το σημείο να παρατηρήσουμε μια τάση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Μέχρι το 2008, τα περισσότερα μοντέλα της Intel είχαν δύο πυρήνες και υψηλή συχνότητα.
Αντίθετα, η AMD στόχευε σε περισσότερους πυρήνες, με τους τριπύρηνους Phenom X3, όμως σε αρκετά χαμηλότερη συχνότητα.
Αυτό το στοίχημα δεν απέδωσε για την εταιρεία, ειδικά όσον αφορά το gaming. Σε συγκεκριμένα παιχνίδια, οι παλαιότεροι διπύρηνοι AMD Athlon X2 είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους νεότερους Phenom X3.
Μόνο σε πολύ συγκεκριμένα παιχνίδια, σχεδιασμένα για να εκμεταλλεύονται πολλαπλούς πυρήνες στον επεξεργαστή, μπορούσαμε να βρούμε αξιοπρεπή απόδοση.
Πλέον, στο μυαλό του καταναλωτή, το δίλημμα Intel ή AMD μεταφραζόταν στο αν ήθελε "καλό" ή "φθηνό" επεξεργαστή.
Για όποιον ήθελε υψηλές επιδόσεις, η αγορά επεξεργαστή Intel ήταν μονόδρομος. Ειδικά με τη σειρά Core i3 / Core i5 / Core i7 της αρχιτεκτονικής Nehalem, που κυκλοφόρησε το 2008, και πέρασαν τέσσερα χρόνια μέχρι να αποκτήσει πραγματικό ανταγωνισμό.
Οι επεξεργαστές της AMD, από την άλλη, ήταν διαθέσιμοι σε χαμηλότερες τιμές. Είχαν σχετικά αξιοπρεπή απόδοση για την τιμή τους, όμως δεν υπήρχαν προτάσεις για υψηλές επιδόσεις. Περιορίζονταν στη μεσοχαμηλή κατηγορία τιμής.

Η καταστροφή του bulldozer

Στα τέλη του 2011, η AMD προσπάθησε να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των υψηλών επιδόσεων, έχοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με την Intel.
Το όχημα για να πετύχουν αυτό το στόχο ήταν μία "μπουλντόζα".
Bulldozer ήταν το όνομα της νέας αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιήθηκε για τη γνωστή σειρά AMD FX.
Στην πράξη, όμως, η σειρά αυτή αποδείχτηκε αποτυχημένη, λόγω προβλημάτων στην ίδια την αρχιτεκτονική.

Γιατί οι AMD FX είναι οι χειρότεροι επεξεργαστές στην αγορά

Το να περιγράψουμε τα προβλήματα των AMD FX θα έπαιρνε ολόκληρο άρθρο. Η σελίδα ExtremeTech έκανε ένα πεντασέλιδο αφιέρωμα σχετικά
Συνοπτικά, οι 8πύρηνοι επεξεργαστές όπως ο FX 8150 είχαν καλή απόδοση σε πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές, που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και τους 8 πυρήνες τους.
Όμως, σε εργασίες που απαιτούσαν μόνο ένα πυρήνα (single threaded), οι FX ήταν καταστροφή. Αντικειμενικά, ήταν χειρότεροι ακόμα και από τους προηγούμενους εξαπύρηνους Phenom X6 της ίδιας της AMD.
Μάλιστα, σε πολλά benchmark χρειαζόταν να γίνει σημαντικό overclock από τα 3.6GHz στα 4.6GHz, ώστε ο FX 8150 να έχει διαφορά ακόμα και στις multithreaded εργασίες.
Περιττό βέβαια να πούμε πως δεν είναι όλοι οι χρήστες διατεθειμένοι ή ικανοί να κάνουν τέτοιο overclock.
Ο λόγος που αυτό ήταν τεράστιο πρόβλημα για τους FX, είναι πως οι πιο δημοφιλείς απαιτητικές εφαρμογές είναι τα παιχνίδια. Και τα παιχνίδια με κανένα τρόπο δεν εκμεταλλεύονται πλήρως 8 πυρήνες.
Η AMD κυκλοφόρησε και άλλα μοντέλα στη σειρά FX μετά τον 8150. Όμως οι επιδόσεις τους εξακολουθούσαν να είναι απογοητευτικές, ειδικά όσον αφορά το gaming.
Ακόμα και σε σύγχρονα παιχνίδια, με βάση τις δοκιμές του Techspot, ο FX-8370, που κυκλοφορεί ακόμα και κοστίζει 227,90 ευρώ, έχει χειρότερη απόδοση και από τον σύγχρονό του i5 2ης γενιάς και από έναν i3 7ης γενιάς.
Σε δοκιμές του Anandtech η νέα αρχιτεκτονική Vishera των FX είχε κάπως πιο καλά αποτελέσματα, αν και για κάποιο λόγο οι δοκιμές έγιναν σε αναλύσεις χαμηλότερες του Full HD.
Βέβαια, σε παιχνίδια που δεν εκμεταλλεύονταν πολλούς πυρήνες, το ανώτερο single core των Intel υπερείχε ξεκάθαρα στους i5 ακόμα και 2ης γενιάς.
Πάντως, το ότι ο τετραπύρηνος FX-4300, ο μικρότερος Vishera, είχε καλύτερη απόδοση στα παιχνίδια από τον 8150, τα λέει όλα για την αποτυχία της Bulldozer.
Μάλιστα, σε πιο CPU-Intensive παιχνίδια, όπως το Diablo 3, o 8350 ανταγωνιζόταν τους i5 τρίτης γενιάς.
Πασχίζοντας να βελτιώσει τη θέση των FX, η AMD κυκλοφόρησε τη σειρά FX 9xxx. Πρακτικά, ήταν μοντέλα 8xxx με εργοστασιακό overclock. Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν τεράστια προβλήματα υπερθέρμανσης.
Αυτό που είναι πραγματικά τραγικό είναι πως οι επεξεργαστές FX είναι διαθέσιμοι ακόμα και σήμερα. Oι αντίστοιχοι επεξεργαστές της Intel του 2012 έχουν καταργηθεί και αντικατασταθεί με ανώτερα μοντέλα προ πολλού.
Πολλοί χρήστες, που δυστυχώς δεν γνωρίζουν πως οι περισσότεροι πυρήνες δεν είναι πλεονέκτημα όταν η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή είναι προβληματική, έχουν προβεί σε αποτυχημένες αγορές.

Η παραίτηση της AMD

Μετά την κυκλοφορία και των FX 9xxx το 2012, η AMD πρακτικά παραιτήθηκε κάθε προσπάθειας να παρουσιάσει ισχυρούς επεξεργαστές για την επόμενη πενταετία.
Περιορίστηκε κυρίως σε APU, δηλαδή επεξεργαστές με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, με τις σειρές Α6-Α10. Παράλληλα, κυκλοφόρησε και κάποιους Athlon, που βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα με αντίστοιχους Α10, χωρίς ενσωματωμένα γραφικά.
Ο κορυφαίος επεξεργαστής αυτής της περιόδου, Athlon X4 880K, σύμφωνα με τις μετρήσεις των Hardware Kanucks, είχε απόδοση συγκρίσιμη με i3 4ης γενιάς σε γενικές εργασίες.
Στο Blender, η απόδοσή του ήταν πολύ κοντά σε i5 6ης γενιάς.
Όσο για τα παιχνίδια, στο GTA V ξεπερνούσε τον i3 και πλησίαζε τον i5.
Ενώ ήταν λοιπόν ένας καλός επεξεργαστής για την κατηγορία του, ήταν ο μεγαλύτερος επεξεργαστής που διέθετε η AMD για το socket FM2+.
Αυτό σήμαινε πως όποιος τον επέλεγε, θα είχε μηδενικές δυνατότητες αναβάθμισης. Ενώ επιλέγοντας έναν i3, ο χρήστης στο μέλλον θα μπορούσε να αναβαθμίσει μέχρι και σε i7.

AMD Ryzen: Η AMD είναι ξανά ανταγωνιστική

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου αποτυχημένου AMD FX, η εταιρεία κυκλοφόρησε τους πολυαναμενόμενους AMD Ryzen, βασισμένους στη νέα αρχιτεκτονική Zen.
Οι AMD Ryzen είναι η επιστροφή της εταιρείας σε επεξεργαστές υψηλότερων επιδόσεων. Όπως είδαμε και στα παραπάνω παραδείγματα, η AMD στόχευσε και κατάφερε να χτυπήσει στα ίσια την Intel στις ίδιες κατηγορίες τιμής.

Έτσι, η AMD αύξησε το μερίδιό της στην αγορά, αλλά και η Intel αναγκάστηκε να αντιδράσει στον αυξημένο ανταγωνισμό, με τους αυξημένους πυρήνες στην 8η γενιά επεξεργαστών. Εν τέλει, στη διαμάχη Intel ή AMD, κερδισμένος βγαίνει ο καταναλωτής.

pcsteps.gr

Σχόλια